Å lære kroppen å gi slipp kan være den beste gaven du gir deg selv.

Hva du behøver å gi slipp på kan variere fra dag til dag, syklus til syklus, og store og små perioder i livet.

Å gi slipp på spenninger i kroppen:

Alle har spenninger i kroppen, og hvor spenningene plasserer seg varierer. Det kan være spenninger som oppstår over lengre tid, for eksempel hvis du sitter på kontor hver dag og får spenninger som setter seg i nakken fordi pcn din er litt for høy eller for lav. Det kan være spenninger i kjeven fordi du er stresset i hverdagen din eller fordi du gruer deg til noe. Det kan være spenninger i setet/hofta fordi du går stivt.

Hva kan du gjøre? Sett deg ned i 5 minutter, lukk øynene og ta en kjapp skanning av kroppen. Kjenn etter hvor du har spenninger, om de er store eller små, vond eller øm. Om de alltid er på samme plass, eller om de flytter seg. Å bli bevisst er halve jobben. Du kan lette på spenningene ved å strekke ut de musklene som er anspent. For eksempel en god nakkestrekk i 2 minutter på hver side. Eller sette deg ut i duen å strekke ut setet. Masser kjeveområdet og gap opp og igjen ett par ganger om dagen. Prøv å gi slipp på muskelspenningene og slapp av. Gi kroppen lov til å hvile.

Sittende meditasjon - med strak rygg.

Å gi slipp på frykten av å ikke være god nok:

Alle kan kjenne på følelsen av å ikke være god nok. Følelser er heldigvis bare noe som kommer og går igjen. Men for noen kan det være ekstra vanskelig å gi slipp på nettop denne følelsen av å ikke strekke til, eller være god nok. Om det gjelder å være god nok på arbeidet, eller som partner i et forhold, som venn i en travel hverdag eller rett og slett ikke være god nok i en yogaklasse.

Hva kan du gjøre? Aksept er nøkkelordet her. Når du kjenner at følelsen/frykten kommer, anerkjenn at den kom og aksepter at du føler det du føler. Bare det å akseptere følelsen uten å dvele for mye på den kan være nok til å gi slipp eller lette på følelsen. Å meditere 5 minutter hver dag kan være en fin rutine for deg som kjenner på følelsen ofte. Det å ta tid til seg selv, gir overskudd til å ta seg mer tid til andre/på jobben. Vi blir bedre kjent med oss selv, og får større bevissthet til følelsene våre. I yogatimer er det vanlig å akseptere at man er der man er. Både fysisk og følelsesmessig.

Om du har lav energi en dag og tar ekstra mange pauser, eller du er utålmodig, irritabel og sur fordi du ikke klarer å stå i treet så lenge som du forventet, eller har høy energi og føler du virkelig gir jernet men ikke blir sett eller anerkjent for det arbeidet du la ned på matta og dermed blir usikker på om det faktisk var nok.

STOL PÅ DEG SELV. Vær med deg selv, slik du er med din beste venn. Gi deg selv litt slack.

Avslutt hver dag med å vise takknemlighet til deg selv. Gi deg selv et komplement for noe positivt fra dagen. Det kan være hva som helst.

Aksept - i oppturer og nedturer.

Å gi slipp på gamle følelser:

Følelsene våre er sterkt forbundet til hjertechakraen vår. Her kan det legge seg gamle følelser som blokkerer og dermed ikke får komme ut. Vi kan lage blokader og dermed sperre for at nye følelser får slippe til, og holder så det gamle inne. Dette er veldig vanlig. Spesielt hvis det er noe stort som har påvirket deg i livet ditt.

Å åpne opp hjertet kan ta tid. Dette er en stor tålmodighetsprøve. Men plutselig sier det poff; og så kommer alt ut på en gang eller litt og litt. Dette kan være en sterk opplevelse for de fleste av oss. Noen begynner å strigråte, andre får panikk og skjønner ikke hva som skjer. Noen rister i kroppen, og noen puster seg igjennom opplevelsen. Din opplevelse vil være helt unik.

Hva kan du gjøre? Hvis du kjenner at du sitter på gamle følelser du ikke klarer å gi slipp på kan det være lurt å dykke litt ned i hva det er du holder fast i. Er det en tid av livet ditt som du savner? Er det en sorg eller et savn du bærer på? Er det noe du angrer på som du ikke klarer å tilgi deg selv for? Er det usikkerhet som låser seg fast?

Kontinuerlig yogapraksis og spesifikke yogaøvelser kan hjelpe deg på den rette veien. Men husk at dette kan ta tid. For noen flere år før det løsner. Men hold ut, alt arbeidet du legger ned blir enormt verdsatt når du får løsnet opp i blokaden og gir slipp på gamle følelser som har sittet i deg over lengre tid. Snakk gjerne med din yogalærer hvis du opplever blokader eller anspenthet.

Jeg har stor tro på å balansere ut det å være helt åpen og det å lukke seg for avkobling.

Øvelse 1 på morgen: Legg deg ned på en stor bok/blokk og plasser den i mellom skulderbladene. Plasser en pute bak hodet til å støtte nakken. La fotsålene dine møtes slik at knærne faller ut til siden. Ligg gjerne her i 5-10 minutter. Kjenn at tyngdekraften sakte men sikkert åpner deg opp i brystet og skuldrene og bare bli gradvis mer vant til å ligge med et helt åpent hjerte hver dag.

Øvelse 2 på kvelden: Legg deg ned i barnet og plasser gjerne en stor pute i mellom bena som du kan hvile magen og hode på. Her stenger du alt ute og tar vare på deg selv. Du får lov til å fordøye alle inntrykkene du har fått i løpet av dagen og kjenne etter hvordan du har det. Dette er tiden til bare deg og til å koble fullstendig ut. Du roer ned nervesystemet og trekker pusten dypere ned i kroppen og opp bak i ryggen.

Den eteriske oljen ylang-ylang er kjent som hjerteoljen og vil gi ro til et urolig hjerte og hjelpe til med å åpne det opp.

Barnet / child pose - med støtte.